Oavsett om du aspirerar att bli nya Martin Scorsese, vill få till en viral hit eller bara få polarna att gapskratta så kan du komma en bra bit på vägen genom mobilkameran. Mobil- och apptekniken har på senare år gjort stora framsteg. Snart är videokameran död, eller nästan iallafall – Här är våra bästa tips för att få till en proffsig film genom mobilen!

Filma med liggande mobil

Oftast filmar vi med mobilen stående när vi använder oss av Snapchat och Instagram stories, det är naturligt. Men ska du skapa en kvalitativ film är det liggande bild det rätta alternativet.

Skaffa ett stativ

Ingen gillar att kolla på en video som är skakig. Det finns mindre stativ anpassade för mobilen att köpa, ett sånt stativ behöver inte kosta mer än 100 kr. Dessutom kommer du känna dig proffsigare.

Använda dig av utomhusljus

Ljus är A och O, speciellt om du ska filma med mobilkamera. Använd dig av utomhusljus så gott det går. Ljus utifrån ger oftast en finare vithet än vad ljuset från lampor gör.

Testa och ta om

Om det är första gången du ska ge dig på en professionell video – testa dig fram, testa olika vinklar, lek med ljuset och variera miljön för att se vad som passar bäst för det du vill uppnå. Ett annat tips är att ta om och ta om, ibland kan det vara svårt att se vad som funkar bäst just i stunden. Om du tar samma scen flera gånger har du sedan när du redigerar möjlighet att välja bästa klipp.

Förbered dig

När du har en färdig idé om vad du vill göra. Förbered så mycket som möjligt genom att göra en storyboard, se till att batterierna är fulladdade till inspelningsdags, införskaffa alla rekvisita, skriv eventuellt manus och se till att filma i när det är ljust ute.

Förmedla en känsla

Vilken känsla vill du förmedla i videon? Ska den vara glad, sorglig, berättande eller skrämmande? Tänk efter vad du behöver för att uppnå den där känslan. Kanske behöver du rekvisita eller en miljö som förstärker känslan.

Appar

Om du inte redan är en fena på efterbearbetning i Premiere Pro kan en redigerings-app funka som en start (självklart beroende på vad du vill åstadkomma). Lumafusion är en avancerad videoredigerings-app för IOS som liknar många desktopprogram. Vill du ta steget längre i själva filmandet rekommenderar vi appen Filmic Pro som faktiskt kan stå för sitt namn – den erbjuder verkligen proffs-funktioner.

Tillbehör

Om du känner att du vill avancera kan det vara roligt att skaffa tillbehör som tar videon till en ny nivå, du kommer troligtvis känna dig snäppet proffsigare med dina nya tillbehör. Det finns mänger med stativ i olika prisklasser, linser för vidvinkel eller fisheye och blixtar att välja bland för både iPhone och Android.