Effektivt kommunikationsverktyg på många arbetsplatser runt om i landet, men många upplever att verktyget gör dem stressade av alla meddelanden. Hur gör man då för att minska hetsen kring verktyget?

Sätt status på meddelande

För att hjälpa andra att prioritera och för att du själv ska kunna prioritera kan det vara bra att sätta en status på meddelandet. Är det ett brådskande ärende – sätt det som en status framför meddelandet.

Schemalägg Slack

Har du möjlighet att schemalägga Slack kan det vara en god idé att göra det. Schemalägg Slack och använda verktyget när det passar dig. Behöver du jobba ostört på morgonen – schemalägg så du inte får notifikationer just den tiden.

Använd bottarna

Automatisera så mycket som möjligt med hjälp av Slacks bottar. De kan till exempel hjälpa till med att boka möten. Meekan Scheduling Assistant hittar luckor i alla anställdas kalendrar och väljer ut en tid som passar alla. Howdy är en annan bot som hjälper en ställa frågor till alla i Slack-kanalen och sammanställer sedan svaren.

Kolla Slack när du avslutat arbetsuppgiften

Håller du på med en viktig arbetsuppgift som kräver mycket koncentration? Stäng av notifikationer om du vet att du inte klarar av att hålla dig borta från när notisen dyker upp.

Gör notifikationer ljudlösa

Testa att stänga av ljudet på notifikationer och se om det minskar stressen. Ljudet kan lätt bli ett störningsmoment och du ser endast att du får en notis.

Avaktivera kanaler du inte längre behöver

Är du inte längre aktiv i en kanal kanske det är läge att gå ur den – gå ur den så blir den inte ett störningsmoment. Man behöver inte hålla kolla på vad som händer i alla kanaler hela tiden. Det kommer att spara dig tid och energi.

Koppla bort mailen

Går mejlkorgen på högvarv? Då är troligtvis det också en bov i att du känner dig stressad. Om det är möjligt kan det vara bra att använda Slack för all internkommunikation och mailen till extern kommunikation.

Använda Do Not Disturb   

Våga använd Do Not Disturb när du behöver jobba ifred. Dina kollegor kommer ha förståelse för det, och om det är något viktigt kan de alltid komma fram till dig, ringa ett vanligt telefonsamtal eller slänga iväg ett sms.