Rykten gör gällande att Apple planerar att släppa en streamingtjänst. Vi har grävt djupare i detta och här är allt vi tror oss veta om den nya streamingtjänst för filmer och serier.

Redan idag så säljer Apple hyrfilmer via iTunes, men har ingen tjänst i paritet med Netflix där vi kan binge-watcha serier och filmer hur mycket vi vill till en månadskostnad. Mycket pekar dock på att det blir en ändring på den fronten.

Vi har nämligen goda skäl att misstänka att Apple arbetar med fulla muggar för att lansera en sådan tjänst idag. Kanske så tidigt som under 2018. Värt att notera är dock att detta endast är spekulationer och rykten från människor i branschen. Helt säkra kan vi inte vara för ens Apple gör ett officiellt uttalande.

Vad kommer visas på Apples nya streamingtjänst?

Enligt rykten påstås Apple producera en mängd egna TV-serier för sin tjänst, utöver inköpt material. Man ska fokusera på “familjevänliga” filmer och serier och enligt ryktesväg ska olämpligt språk, våld och naket innehåll vara förbjudet på tjänsten.

Serier som Rome eller Game of Thrones lär med andra ord aldrig se dagens ljus på Apples tjänst.

I nuläget ryktas dessa serier streamas på Apples tjänst:

Little America

Det är en spin-off av filmen “The Big Sicks”. Här som en antologi-serie som handlar om att vara invandrare i dagens USA där avsnitten är 30 minuter långa.

Amazing Stories

Apple ryktas tillsammans med Amblin Television väcka liv i Steven Spielbergs gamla succéserie från 80-talet som bara hann sändas i två säsonger. Avsnitten beräknas bli tio stycken till antalet, och runt 30 minuter långa.

Morgonshow-drama

En serie med Reese Whiterspoon och Jennifer Aniston. Dramaserien som ännu inte fått ett namn ska gå bakom kulisserna i en fiktiv morgonshow. Apple ska ha beställt två säsonger på en gång, med tio stycken avsnitt på 60 minuter per säsong.

Swagger

En dramaserie som är baserade på den stora NBA-stjärnan Kevin Durants uppväxt och karriär.

Det talas om att Apple lägger hissnande 4.2 miljarder dollar på att producera ett eget innehåll fram tills 2022, varav 1 miljard dollar är under 2018, så fler serietitlar lär dyka upp. Om du vill göra ett djupdyk i än fler kommande serier, ta en titt på MacWorlds lista på påstått beställda serier i Apples streamingtjänst.

Vad heter streamingtjänsten?

Här har vi inte fått in några som helst rykten om vad tjänsten kommer att heta. Vad vi dock vet är att Apple gillar enkla och tydliga namn. Som exempelvis Apple Music.

Vår gissning är därför att tjänsten kommer att få ett kort och tydligt namn. Nämligen Apple TV. Redan idag har Apple TV en app kallad TV som samlar innehåll från mängder av olika streamingtjänster i ett och samma gränssnitt. Vilket bör vara en perfekt plats för dem att ladda på med nytt och eget material.

Kostnad?

Vår kvalificerade gissning är att Apple kommer att lägga sig på samma prisnivå som andra streamingtjänster som Netflix, Viaplay och exempelvis HBO på från 89 kronor i månaden.

Vi vet sen tidigare att Apple Music hade en tre månaders gratislyssning vid lansering och det vore ingen överraskning ifall den nya streamingtjänsten släpps med en liknande provperiod. Vi ser det inte heller som en omöjlighet att Apple försöka skapa ett paket med Apple Music i ett gemensamt erbjudande.

Våra teorier om “Apple TV” kommer också från att Netflix berättande i en kvartalsrapport från slutet av 2017 att man förväntar sig att Apple kommer utöka sitt utbud av video under 2018 och att det “kommer vara knutet till Apple Music eller iOS”. Det är dock okänt vad Netflix baserar uppgifterna på.

När lanseras Apples nya streamingtjänst?

Enligt uppgifter från CNBC finns det möjligheter att vi kan få se Apples nya streamingtjänst redan under 2018. I så fall troligen redan under hösten.

Det som dock talar emot uppgifterna är tiden det faktiskt tar ett producera en serie. Oftast brukar en serie ta upp till 12-24 månader att producera – och det känns som att en lansering redan till hösten 2018 kan bli lite väl snar för om Apple tänkt ha ett stort utbud.

Andra uppgifter gör gällande att man struntat i den vanliga processen med att skapa pilotavsnitt för sina serier och att man även beställt ett par säsonger på en gång för att få processen att gå snabbare. Vilket i så fall skulle kunna tala för en lansering redan under hösten år 2018.

Huruvida tjänsten kommer att finnas i Sverige redan från dag ett är svårt att sia kring. Apple Music fanns dock i Sverige väldigt tidigt och en inte allt för långsökt gissning är att Apple vill globalisera tjänsten så snabbt som möjligt.

Varför tror vi att Apple kommer släppa en egen tjänst?

Det är givetvis omöjligt att vara helt säkra. Men det finns många goda skäl att tro att Apple vill lansera en videotjänst.

1. Man vill sno åt sig marknadsandelar
Bara under 2018 så uppnådde marknaden för video-streaming (SVoD) hissnande 14.042 miljoner dollar. Med tanke på Apple TV så har man bra förutsättningar för att ta sig in i marknaden som dessutom bara beräknas fortsätta växa.

2. På grund av tidigare satsningar
Precis som med video-streaming så har även marknaden för music-streaming varit en växande marknad. Innan 2015 sålde Apple endast låtar och album separat via iTunes. Därefter utökade man med Apple Music efter att musikstreamingtjänster som Spotify funnits på marknaden i flera år.

Idag hyr Apple ut filmer via iTunes… Netflix har funnits i flera år. Historien återupprepas.

3. Rekryteringar
Under det första kvartalet av 2017 anställde Apple två nöjes-veterare från Hollywood. Nämligen Zack Van Amburg och Jamie Erlicht. Tidigare arbetade de för Sony i Hollywood och har bra kontakter inom den amerikanska nöjesbranschen – och redan då ska det ha varit tydligt att de ska jobba med videoproduktion hos Apple. Vad skulle de annars använda deras kompetens till?

4. Ytterligare ekonomiska faktorer
Apples tjänster bara fortsätter att dra in mer och mer pengar för varje år och är en viktig del för dem. Det finns ingen som helst anledning för Apple att takta ned när Apple Music beräknas gå om Spotify när det kommer till antalet betalande användare i USA reda i år. Ett “Apple TV” skulle kunna bli ett lika stort hot mot Netflix och HBO.

5. Man kan kapitalisera på sin stora användarskara
“Apple TV” skulle lätt kunna knytas väldigt tätt till iOS och skulle således göra det än enklare för de hundratals miljoner av användare som använder iOS att teckna upp sig för en prenumeration.

6. Läckor
I januari råkade Jennifer Aniston säga för mycket om sin kommande serie när denne gästade Ellen Show. På en fråga om vad hon sysslade med nu så svarade hon att hon spelar in en serie som ska gå på “Apples nätverk”.

Skådespelaren Reese Witherspoon postade dessutom på sin Instagram i november att hon spelar in ett program med Jennifer Aniston för Apple.

via GIPHY

Vad tror ni? Får vi se en streamingtjänst under Apple inom en snar framtid?