Sphero har släppt en ny version av R2-D2 och det är utan tvekan den mest intergalaktiska roboten de presenterat hittills!

Roboten är precis som i filmerna. En liten mackapär som tar sig fram med larvbandsförsedda fötter. Tekniken kring hur man styr roboten är inte heller helt olikt från tidigare versioner, men i ett bättre format.

Precis som med de tidigare versionerna av Sphero R2-D2 så är det ruskigt enkelt att komma igång. Ladda den först genom den medföljande USB-kabeln. Ladda ned appen varpå roboten sedan ansluter och är igång.

För alla oss som inte fick en lasersabel när vi var små

När vi öppnar förpackningen och börjar testa så gör vi det med ett leende på läpparna. Vem har inte drömt om att ha en egen R2-D2? Den må förvisso vara liten (17 centimeter hög), men det är ju fortfarande R2-D2 som låter och för sig precis som i filmerna.

Vi styr den enkelt genom appar och genom att trycka på knappar kan vi få den att visa känslor och snurra runt på huvudet så att den kan spana efter stormtroopers när den far fram. Roboten har även en snabb respons och är även enkel att styra genom små vrår eller stökiga barnrum där exakta rörelser krävs.

Man kan inte bara styra den. Genom att aktivera Patrol Mode kan R2-D2 åka runt själv och forska sin omgivning.

Efter en dags körande så avslutar vi dagen med att se en Star Wars-film tillsammans med vår intergalaktiska vän, som glatt kommenterar med blipp och blopp under filmens gång.

Waddling into the club like…

A post shared by Sphero (@sphero) on

Kan bli lite enformig

Första dagen var riktigt rolig. Men dag 2 med R2-D2 var inte riktigt lika spännande. En känsla infann sig av att “finns det inte mer saker man kan göra?”. Det är förvisso en rolig robot men den är inte särskilt interaktiv och har stora liknelser med den gamla sphero-roboten. Dessutom har den bara en timmes batteritid.

Om man jämför med produkter så som exempelvis Anki Cozmo känns R2-D2 omodern. Konkurrenten Anki Cozmo är både smartare och mer interaktiv än Spheros senaste robot – däremot kostar Sphero R2-D2 bara hälften av vad Anki Cozmo kostar.

Betyg

Vi tycker att Sphero R2-D2 är en förtrollande robot och det är häftigt att få styra självaste R2-D2. Avsaknaden av AI och interaktivitet gör dock att den snabbt blir enformig att använda.

R2-D2 är dock en behållning för såväl stora som små och går att köpa för omkring 1290 kronor.