Här är den nya teknikprylen som alla kattägare har väntat på. Nu är det slut på det obligatoriska grävandet i den snuskiga kattlådan. Nu är nämligen kattlådan som rensar sig själv här. Vi har testat den och tror att den är här för att stanna.

Smidig och lätt att installera

Den smarta kattlådan är större än en vanligt kattlåda och ser nästan lite intergalaktisk ut. Vår fyrbenta testare, Gustav, var en aning misstänksam mot föremålet till en början. Inte minst när rengöringsprogrammet drog igång för första gången.

Att komma igång med lådan är också superenkelt. Det är bara att fylla kattsand till en märkt nivå i botten som är gjord av gummimaterial. Det enda som kan vara lite klurigt är att komma igång med appen. Eftersom att den smarta kattlådan inte släppts i Europa än finns appen endast i amerikanska App Store.

Detta kan du dock komma runt genom att skaffa ett amerikansk Apple-id som du använder när du laddar hem appen. Detsamma gäller även för Androidversionen. Appen är givetvis även gratis varpå du inte behöver lägga till något betalalternativ.

Sju minuter efter att katten gått på lådan startar ett program som roterar och filtrerar kattsanden. Klumpar hamnar då även i en liten låda under kattlådan, som du sätter en plastpåse i och som du sedan enkelt drar ut och tömmer när den är full. Allt detta håller kattlådan givetvis reda på automatiskt!

Då behållaren är isolerad från kattlådan undviker man också lukten som brukar uppstå när du inte pillar och byter sand i den analoga lådan. Det enda arbetet som krävs här är att byta påse när den är full, vilket du givetvis får en notifikation om via appen och löpande fylla på kattsand så att den har en lagom nivå.

Appen är superenkel

Appen är både tydlig och användarvänligt. Du kan till och med koppla in flera kattlådor om du vill och även döpa dem. För att starta en rengöringscykel går du bara in i appen och aktiverar den. Du kan även se statistik i den detaljerade loggen, diagram, låsa de manuella knapparna på lådan och justera tiden från att katten varit i kattlådan tills att rengöringsprogrammet startar.

Appen är riktigt tydlig och användarvänlig, och du kan koppla in flera kattlådor om du vill (och har råd…), och dessutom döpa dessa själv. Du kan starta rengöringscykeln manuellt i appen om du vill, kolla statistik i den detaljerade loggen, se diagram, låsa de manuella knapparna på lådan eller justera tiden från att katten varit där tills rengöringsprogrammet startar.

Gustav var lite misstänksam mot det mystiska föremålet till en början. Men redan första dagen hoppar han in i lådan och gör sina behov. Därefter tog det två dagar innan han vågade sig på att göra nummer två.

Lådan är rymlig och Gustav som definitivt har lagt på sig något kilo för mycket har inga problem med att rymmas. Trots att Gustav rent generellt är väldigt försiktig och kräsen så gillade han Litter Robot-lådan och det tog inte lång tid innan han vande sig att hoppa upp i den, trots att den är ganska hög. Vi gillar också den lilla detaljen att den har belysning som tänds automatiskt när det är mörkt.

Just nu kan du beställa versionen utan wifi och appstyrning för 449 euro i Sverige. Men den uppkopplade versionen kommer att släppas nästa år. Du behöver dock inte vänta eftersom att Litter Robot kommer att släppa ett DIY-kit som gör att du kan uppgradera den icke uppkopplade kattlådan med ett wifi-kit.

Betyg

Produkten är både dyr och lite galen. Men den smarta kattlådan är precis så fiffig och praktiskt som vi hade hoppats på när vi först la ögonen på den under CES. Vi gillar den. Skarpt!