Våra hem blir allt mer digitala. Bara under de senaste tio åren har hemmen gått från analoga till digitala och trenden kommer bara att fortsätta att växa. Men är det förenat med risker? Det tar vi reda på här!

Smarta hem har mängder med fördelar som hjälper allt från äldre människor till yngre som vill effektivisera – Men här är riskerna som smarta hem kan medföra.

Riskerna med ett smarta hem

1Ditt hem kan bli hackat

Om till och med NASA kan bli hackat så kan det även hända precis varje hem. Konsekvenserna kan bli ödesdigra. Föreställ dig att man kan hacka sig in i din spis, ytterdörr, fönster och allt annat som kommer att vara smart. Rätt läskigt va?

2Installera alla uppdateringar

När mer eller mindre allt kommer vara smart så kommer också du också behöva uppdatera något nästan dagligen. Det blir såklart än svårare för de som inte klarar av att uppdatera programvarorna själva.

3Större insyn

Smarta hem kommer också vara synonymt med stora integritetsfrågor. Varje sensor samlar nämligen stora mängder data, som tillsammans kan ge en detaljerad bild av hur ett hushåll lever – Något alla företag som gör reklam kommer vilja dra nytta av.

Informationen de samlar i hemmet kan också vara känsligt. Kommer företagen använda sig av detta själva eller sälja det vidare? Det här kommer bli en stor fråga framöver.

4Det blir vanskligt att flytta

Tycker du att det är jobbigt att bara byta mobil? Kan du då tänka dig hur det kommer att vara när du ska flytta. Den inbyggda tekniken i det smarta hemmet måste överlåtas och den nya ägaren eller hyresgästen måste ta reda på vilken data som samlas in och var den tar vägen.

Det kan bli komplicerat när vi inte ens vet vilka saker som sitter i väggarna och det är ett problem som alla tillsammans kommer behöva börja se över.