Spräckt skärmen på mobilen? Så lagar du skärmen själv

0
2293

Har olycka varit framme? Det finns inget som är tråkigare än när mobilens främsta del, nämligen skärmen, går sönder. Som tur är så är det både billigt och lätt att laga skärmen helt själv.

Det är dyrt att lämna in en iPhone på lagning. Även fast en bara ska byta en sprucken skärm så kostar det ganska mycket pengar. Med rätt verktyg kan du göra det själv. Första gången kommer det ta 40 minuter, men andra gången kommer det bara gå på ett fåtal minuter. Betydligt snabbare än att vänta i dagar på telefonen hos verkstaden!

När du byter mobilglaset så är det även viktigt att göra det försiktigt och låta det ta sin tid. Gör momenten i lugn och ro eftersom att delarna inuti en iPhone är känsliga.

Att tänka innan du sätter igång:

Har du garanti på telefonen så kan det vara värt att lämna in den på reparation hos Apple. Garantin bryts nämligen om du gör en egen reparation – Men om garantin har gått ut så är det mycket billigare och snabbare att göra det själv.

Detta behöver du:

– En Iphone 6 med trasig skärm
– En ny bildskärm (799 kronor inklusive moms, svart eller vit)
– Ett verktygskit (69 kronor inklusive moms)
– Någonting att lägga in olika skruvar och annat under reparation. Viktigt att ingenting försvinner eller blandas ihop!

Så gör du:

 1. Städa undan så att du har en bra arbetsyta att hålla till på. Börja sedan med att se till att telefonen är avstängd, och plocka ut SIM-kortet. Lägg luckan och SIM-kortet åt sidan.
 2. Börja med de två skruvarna som sitter på telefonens nederkant, på båda sidorna av Lightning-porten. Använd den mindre skruvmejseln för dessa skruvar.
 3. Lossa försiktigt bildskärmen med hjälp av sugkoppen. Om det är svårt att få loss den, hjälp till med plastverktyget.
 4. Skärmen är ansluten i telefonen med fyra stycken kontakter, och de sitter bakom en skyddsplatta i metall. Skruva loss den plattan med den större skruvmejseln. Lägg plattan och skruvarna åt sidan. Lossa sedan kontakterna med hjälp av plastverktyget.
 5. Nu är bildskärmen helt lösgjord, men vi behöver en del komponenter från den att fästa på den nya skärmen. Det finns två skyddsplattor som täcker högtalaren och kameran på ovansidan, och hemknappen på nedsidan. En stor skyddsplatta täcker också hela skärmen.
 6. Börja med att skruva bort plattan på ovansidan med tre skruvar. Plocka loss den, vik försiktigt undan kameramodulen och plocka undan högtalardelen.
 7. Skruva också bort plattan på nedsidan med två skruvar, och lossa försiktigt hemknappen. Det är enklast att trycka lätt med fingret från skärmens framsida. Tänk på att hemknappen sitter fast i den stora plattan med en tunn klisterremsa, så var extra uppmärksam här!
 8. Den stora bottenplattan hålls fast av tre stycken skruvar på varje sida. Skruva loss och lyft undan hela plattan från den trasiga glasskärmen. Lägg skruvarna åt sidan.

Så sätter du ihop allt:

 1. Nu återstår bara att skruva ihop alla komponenter igen. Den nya bildskärmen levereras med en tunn skyddsfilm på baksidan. Ta bort den, och placera den stora skyddsplattan. Fäst med de sex skruvarna på sidorna.
 2. Var uppmärksam när du fäster hemknappen att den är ansluten korrekt till den stora plattan. Fäst skyddsplattan framför hemknappen med sina skruvar.
 3. Gör likadant på ovansidan och placera högtalaren och kameramodulen på sina platser. Fäst plattan med skruvarna.
 4. Nu ska vi fästa den nya bildskärmen på telefonen. Anslut mycket försiktigt de fyra kablarna på sina ställen – det är en kontakt för hemknappen, en för kameran, en för LCD-panelen och en för tryckskärmen. Fäst dem med hjälp av plastverktyget eller fingrarna, men tänk på att inte röra kontakterna direkt med fingrarna.
 5. När kablarna sitter på plats, skruva fast skyddsplattan igen. Sedan kan du lugnt och metodiskt trycka fast skärmen på telefonen. Avsluta med att skruva fast de två små skruvarna i botten. Montera SIM-kortet igen, och sedan är det klart!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here